Gmina Płaska

Przejdź do głównej treśći
  • PL-BY-UA 2014-2020
  • Funded by the European Union

Czcionka

Wysoki kontrast

Tradycje kulinarne Podlasia

Na szczególną uwagę zasługuje tradycyjna kuchnia regionalna Podlasia. Już same nazwy dań przywodzą na myśl odległe, tajemnicze zakątki puszczy, którą próbowali oswoić przybysze wywodzący się z wielu fascynujących, a zarazem różnych od siebie kultur. Dania oraz ich nazwy są wynikiem wzajemnego przenikania się tradycji zamieszkujących tereny puszczy Polaków, Litwinów, Żydów oraz Rosjan. Posiłki są smaczne i proste w przygotowaniu dla znawców tradycyjnych receptur, zaś składnikami są tutaj przede wszystkim dostępne na terenach Puszczy Augustowskiej dary natury. Oto kilka najbardziej popularnych dań regionalnych, których możecie posmakować, odwiedzając nasze tereny:

Źródło: https://augustowskireporter.pl/historia/3620-kulinarne-tradycje.html

Kartacze – pod tą piękną regionalną nazwą skrywają się owalne kluski ziemniaczane zrobione z tartych surowych oraz gotowanych ziemniaków. Wnętrze kluski wypełnia nadzienie z mięsa mielonego z domieszką regionalnych przypraw. Kluski gotuje się w wodzie, a kiedy znajdą się już na talerzu, polewa się je aromatycznym tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką.

Babka ziemniaczana – tradycyjna babka przygotowywana z tartych ziemniaków, mąki oraz jajek. Ważnym dodatkiem podkreślającym smak babki jest smażona słonina z cebulką. Składniki miesza się ze sobą, przelewa do formy i piecze w piekarniku lub piecu na złocisto-brązowy kolor.

Źródło:https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-babka-ziemniaczana-z-boczkiem,114910,ewaaa.html
Źródło: https://polki.pl/foto/1_X_LARGE/kiszka-ziemniaczana-przepis-na-tradycyjne-podlaskie-danie-2448687.webp

Kiszka ziemniaczana – wędlina o bogatych walorach smakowych pozyskiwana z utartych ziemniaków, słoniny i posiekanej cebuli. Odpowiedniego smaku i konsystencji nadaje kiszce proces pieczenia w piecu lub piekarniku aż do momentu uzyskania rumianego koloru.

Soczewiaki – półokrągłe pierożki wyrabiane z ciasta z gotowanych ziemniaków. Nadziewa się je soczewicą, grochem bądź kiszoną kapustą. Najlepiej smakują zjadane na gorąco zaraz po upieczeniu i okraszeniu skwarkami oraz cebulką.

Źródło: https://www.radio.bialystok.pl/src/455/7b56b9ca58289a6c345d810ddf7246f6
Źródło: https://www.modanaeko.pl/zywnosc/produkty-tradycyjne/podlaskie-sejnenski-szczupak-faszerowany/

Ryby – mnogość czystych, obficie zarybionych jezior i rzek regionu Puszczy Augustowskiej sprawia, że tutejsza kuchnia posiada bogatą ofertę dań rybnych. Wśród nich znajdziemy: wędzoną sielawę lub węgorza, sieje bądź sandacza z kurkami, lina w śmietanie oraz faszerowanego szczupaka.

Sękacz – ciasto uformowane na kształt pnia ściętego drzewa. Przyciąga już samym wyglądem, dodatkowo kusząc ciężkim, słodkim aromatem. W swoim składzie posiada produkty wyłącznie naturalnego pochodzenia: jaja, mąkę pszenną, masło oraz cukier. Sekret pieczenia sękacza polega na stopniowym wylewaniu ciasta na kręcący się, dębowy wałek. Ciasto zapiekane jest warstwami, a wypiek trwa ok. 2-3 godzin.

Źródło: https://kupciasto.pl/pl/p/Sekacz-z-20-jaj/183
Źródło: https://gotujmy.pl/mrowisko-przysmak-z-podlasia,przepisy-ciastka-przepis,260350.html

Mrowisko – to zjawiskowy deser, który tworzy się poprzez układanie warstw cieniutkich faworków oblanych płynnym miodem oraz obsypanych makiem i rodzynkami. Deser kształtem przypomina mrówczy kopiec.

Miód augustowski – miód pozyskiwany w Puszczy Augustowskiej został wpisany w czerwcu 2010 roku na listę produktów tradycyjnych. Doskonałe warunki do chowu pszczół umożliwiają pozyskiwanie wysokogatunkowego miodu z kwiatów, ziół oraz innych roślin leśnych. Augustowscy pszczelarze wyrabiają miód stosując wyłącznie tradycyjne metody produkcji.

Źródło: https://produkty.podlaskie.eu/producenci/region/augustowski?url=&productsByTerritory_page=1
Źródło: https://kuchnia.wp.pl/augustowska-jagodzianka-na-liscie-produktow-tradycyjnych-6063477243864193a

Augustowska jagodzianka – to apetyczna, puszysta bułeczka drożdżowa z nadzieniem z leśnych jagód, która została wpisana na unijną listę tradycyjnych produktów. Charakterystyczne dla augustowskiej jagodzianki jest nadzienie ze świeżych jagód. Dzięki temu bułka zyskuje niepowtarzalny smak i cieszy się duża popularnością w regionie.

Sekcja 8

  • PL-BY-UA 2014-2020
  • Funded by the European Union
  • Gmina Płaska

Niniejsza strona internetowa została stworzona i utrzymywana przy pomocy finansowej Unii Europejskiej. Odpowiedzialność za jej zawartość leży wyłącznie po stronie Gminy Płaska i nie może być w żadnym przypadku traktowana jako odzwierciedlenie stanowiska Unii Europejskiej.